top of page
  • Foto van schrijverLies

Drie tips voor een groene kerst

Hoe graag ik ook zou willen, een witte kerst kan ik jullie helaas niet schenken. Maar ik geef jullie met veel plezier enkele kleine, leuke tips om je kerstfeest net dat tikkeltje groener te maken!


Tijdens de kerstperiode maken we het binnen natuurlijk zo gezellig mogelijk. Door het donkere, koude en vaak natte weer blijven we vaker in huis, dus dan is het belangrijk om het zo knus mogelijk te maken.

Toch hoef je de natuur niet helemaal te missen: verwerk gewoon natuurlijke elementen in je decoratie.
De volgende keer dat je naar buiten trekt, maak er eens een zoektocht van naar mooie, kerstige materialen. Let op! Enkele aandachtspunten bij het plukken:

- Pluk niet te veel. De vogels hebben die besjes meer nodig dan jij, dus laat er zeker voldoende hangen. En berokken geen schade aan de struik of boom bij het plukken: heb je één takje nodig, neem dan niet meer dan één takje. Misschien ligt wat je nodig hebt wel gewoon op de grond?

- Pluk niet in natuurgebieden of op privé-terreinen waar je geen toestemming hebt! Plukken kan natuurlijk in je eigen tuin of in de tuin van je buren/schoonouders/vrienden, zo lang je het gevraagd hebt. Als je geen zotte dingen uithaalt kan je ook in een park of een berm wat plukken, maar hou het redelijk.


Voorbeelden van natuurelementen die een kerstige sfeer optroepen zijn denneappels, takken van naaldbomen, hulst en zijn rode besjes, etc.


Mijn tips:


1/ Kerst = versieringJe wil graag dat je huis kerst ademt, maar je hebt geen zin om de hele Action leeg te kopen? Groot gelijk! Ga gewoon zelf aan de slag. Deze kerstslinger is een mooi voorbeeld van 'less is more'. Geen blingbling, geen plastic made in heelverweg, gewoon wat denneappels, wat takjes, wat besjes, en klaar.

Kies zelf wat je aan deze slinger wil bevestigen en knoop je vondsten op geregelde afstanden van elkaar aan een juten touwtje.

Je kan deze slinger aan de schouw hangen, voor het raam, aan de muur,...Kerstsfeer in een handomdraai!2/ Kerst = lichtjesMet kerst vieren we de terugkeer van het licht. De langste nacht van het jaar ligt achter ons, vanaf dan gaan de dagen weer lengen. Vroeger vierde men dat door boomstronken te verbranden (kerststronk, anyone?). Nu herinneren de lichtjes in de kerstboom en de kaarsjes in huis ons nog steeds aan dat vuur.

Ook deze mooie en sfeervolle theelichthouder is eenvoudig te maken.


Je hebt een schoon glazen potje nodig (bijvoorbeeld van groenten, confituur,...), een boek/tijdschrift/krant (ik had nog een oud beschadigd boek liggen dat ik heb gebruikt omdat ik dat papier het mooiste vond passen), een stanelymes, lijm, een juten touwtje en takjes/besjes.


Meet de breedte van het rechte stuk van het potje af (dus tussen de rondingen boven- en onderaan). Snij een of meerdere stroken papier van die breedte af, zodanig dat je voldoende hebt om de hele omtrek van het potje te beplakken. Teken nu met potlood (en eventueel een sjabloon) een mooie ster op het papier. Die kan klein of groter zijn, een of meerdere, wat je zelf mooi vindt. Snij de ster(ren) uit met het snijmes. Smeer nu lijm op de achterkant van het papier en plak het zorgvuldig rondom het potje.

Bindt tot slot enkele malen het jute touw rond de hals van het potje en leg een knoop om het vast te maken. Als je dat wil kan je in je knoop nog een dennentakje en/of wat besjes vastmaken.

Nu kan je een theelichtje in het potje zetten. Supergezellig!3/ Kerst = cadeautjes


Kerst zonder cadeautjes, dat kunnen we ons haast niet voorstellen, toch? Ideaal is het natuurlijk als je al je geschenkjes bij lokale, kleine ondernemers uit de buurt koopt. Zo steun je niet alleen je lokale economie, maar beperk je ook nog eens je voetafdruk! Alleen, niemand is perfect (dat hoop ik toch...) en dus kan het zijn dat ook jij - net als ik - wel eens wat online bestelt en laat leveren. Vaak zit er bij zo'n bestelling van dat grijsbruine papier dat je meteen in de papiermand zwiert. Stop - je kan dat prima als inpakpapier gebruiken!

Ik hoor je al denken: maar Lies, hoe saai en lelijk is dat nu? En je hebt gelijk, kijk maar:


Boooeee! Zo wordt het een triestige bedoening onder die boom. Toch? Niet per se. Want met niet meer dan wat keukentouw en een takje heb jij dit saaie pakje zo gepimpt tot een mooi en stijlvol geschenkje. Wat dacht je hiervan?Zo zie je maar: met een beetje creativiteit en wat mooie voorwerpen uit de natuur kom je al een heel eind.

En jij? Heb jij nog leuke ideetjes voor natuurlijke touches en groene versieringen? Laat het mij zeker weten, er kan altijd nog wat versiering bij ;-)

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page