top of page
  • Foto van schrijverLies

Tip van de maand: maak zelf vaatwaspoeder!

Bijgewerkt op: 9 sep. 2021

(ongeduldig? Ga meteen naar het recept)


Mijn liefje had het allemaal uitgezocht. Welke vaatwastabletjes het beste waren, en dan ook nog ecologisch. Dus toen ik naar de niet nader genoemde winkel ging waar ze te koop zijn, sloeg ik een voorraadje in. Helaas - ook voorraadjes raken op. Daarbij had ik zo mijn twijfels over hoe eco die tabletjes nu eigenlijk wel waren (dat plastieken laagje, dat kan toch niet goed zijn voor het milieu?). En, ik zal het maar toegeven, ik had geen zin om boodschappen te doen. Dus besloot ik zelf mijn eigen vaatwasmiddel te maken. Zo gezegd, zo gedaan!Nu ik meer en meer bezig ben met natuurlijk leven en dus ook mijn huishouden zo planeetvriendelijk maak, heb ik steeds vaker de ingrediënten in huis die steevast terugkomen in deze receptjes.

Soda, natriumbicarbonaat, azijn, dat zijn hele basic ingrediënten waarmee je een heel arsenaal aan chemische schoonmaakproducten kan vervangen. Voor dit specifieke geval had ik ook citroenzuur nodig, maar toeval wil dat ik dat nou net in huis had omdat ik bruisballen had gemaakt (maar dat is weer voor een andere keer). Alles samen in een pot, roeren, en tadaaa... klaar! Maar toen moest de grote test natuurlijk nog komen.


We vulden het bakje met het poeder en voegden er wat etherische olie van citroen aan toe. In het glansspoelbakje goot ik een beetje azijn. En toen moest ik meer dan twee uur wachten - vooral die laatste minuten waren tergend. Mijn liefje moest erom lachen: 'Ik heb je nog nooit zo geïnteresseerd geweten in de vaatwas'. En wat bleek (tot mijn grote opluchting)? Dat magische poeder werkt net zo goed als die met plastic omhulde tabletjes. Feest! Een mens zou er bijna graag het huishouden van gaan doen...
Het recept:

- 1 deel natriumbicarbonaat (ook gekend als zuiveringszout, baksoda,...)

- 1 deel zout

- 3 delen soda (ik heb sodakristallen gebruikt omdat ik die nog had liggen en dat werkte prima)

- 3 delen citroenzuur (kan je makkelijk online vinden)


Alles bij elkaar voegen en schudden of roeren. Let op dat je dit in een zeer goed afsluitbare pot bewaart! Voeg hier niks van vocht aan toe, ook geen etherische olie, want dan begint het te bruisen en dat willen we net bewaren voor in de machine ;-)

Als ik een flinke schep van het poeder in het bakje heb gedaan waar normaal het tablet in gaat, voeg ik daar enkele druppels etherische olie van citroen aan toe, maar dat is niet strikt noodzakelijk.


Voor de eerste keer had ik 1 eetlepel per deel gebruikt en daarmee konden we zeker drie machines draaien. Toen dat op was heb ik uiteraard een hele pot gemaakt, gewoon de hoeveelheden vermenigvuldigen! Succes!

372 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page