Zoeken
  • Lies

Tip van de maand: maak zelf vaatwaspoeder!

Bijgewerkt op: 9 sep. 2021

(ongeduldig? Ga meteen naar het recept)


Mijn liefje had het allemaal uitgezocht. Welke vaatwastabletjes het beste waren, en dan ook nog ecologisch. Dus toen ik naar de niet nader genoemde winkel ging waar ze te koop zijn, sloeg ik een voorraadje in. Helaas - ook voorraadjes raken op. Daarbij had ik zo mijn twijfels over hoe eco die tabletjes nu eigenlijk wel waren (dat plastieken laagje, dat kan toch niet goed zijn voor het milieu?). En, ik zal het maar toegeven, ik had geen zin om boodschappen te doen. Dus besloot ik zelf mijn eigen vaatwasmiddel te maken. Zo gezegd, zo gedaan!Nu ik meer en meer bezig ben met natuurlijk leven en dus ook mijn huishouden zo planeetvriendelijk maak, heb ik steeds vaker de ingrediënten in huis die steevast terugkomen in deze receptjes.

Soda, natriumbicarbonaat, azijn, dat zijn hele basic ingrediënten waarmee je een heel arsenaal aan chemische schoonmaakproducten kan vervangen. Voor dit specifieke geval had ik ook citroenzuur nodig, maar toeval wil dat ik dat nou net in huis had omdat ik bruisballen had gemaakt (maar dat is weer voor een andere keer). Alles samen in een pot, roeren, en tadaaa... klaar! Maar toen moest de grote test natuurlijk nog komen.


We vulden het bakje met het poeder en voegden er wat etherische olie van citroen aan toe. In het glansspoelbakje goot ik een beetje azijn. En toen moest ik meer dan twee uur wachten - vooral die laatste minuten waren tergend. Mijn liefje moest erom lachen: 'Ik heb je nog nooit zo geïnteresseerd geweten in de vaatwas'. En wat bleek (tot mijn grote opluchting)? Dat magische poeder werkt net zo goed als die met plastic omhulde tabletjes. Feest! Een mens zou er bijna graag het huishouden van gaan doen...