top of page
  • Foto van schrijverLies

Herfstige heerlijkheid: hazelnootpasta

Herfst! Ik associeer dit mooie seizoen met natuurwandelingen in de mooiste kleuren en lekker wegkruipen onder een dekentje als het buiten guur is.

In de natuur gaat alles in slaapstand. De bomen en planten laten los wat ze niet meer nodig hebben (hun bladeren) en sturen hun energie naar het essentiële (hun wortels). Inspirerend, niet?

En ook al associëren wij de herfst misschien met 'afsterven', toch is het een uitbundig seizoen voor iedere wildplukker: er zijn volop noten (hazelnoten, kastanjes, beukennootjes, etc), bessen (bramen, vlierbessen, sleedoorn, etc) en de wortels zijn nu op hun best (denk maar aan mierikswortel of aardpeer, maar ook paardenbloemwortel of smeerwortel kan je nu prima oogsten).


Voor wildplukken geldt altijd: pluk/oogst/eet nooit (NOOIT!) wat je niet zeker weet. Toch hoef je geen volleerd plantkundige te zijn om ook te genieten van wat de natuur je geeft. Veel mensen zullen een hazelnootje wel herkennen, al is het aan het krullerige franjerokje dat ze dragen. De rijpe nootjes raap je gewoon van de grond.Een van de heerlijke lekkernijen die je kan maken met die nootjes is N*tella. Je weet vast welke ik bedoel ;-) Alleen maken wij hem dus zonder suiker. En zonder palmolie. En zonder weet-ik-veel-welke-andere-zooi er nog meer in zit.


Wat heb je nodig?


Hazelnootjes natuurlijk! Ongeveer 150g gepelde hazelnootjes voor een pot.


Ongezoet cacaopoeder. Ongeveer 3 eetlepels.


Een zoetstof. Agave bijvoorbeeld, of honing. 2 à 3 eetlepels, afhankelijk van hoe zoet je het graag hebt.


Een eetlepel gesmolten kokosolie.


Half theelepeltje vanille-extract


Mespuntje zout
Hoe ga je te werk?


Ga lekker buiten wandelen, raap genoeg hazelnootjes en kraak ze. Of ga voor de luie versie en koop ze gewoon (ik zal het aan niemand zeggen) ;-)


Rooster de nootjes eerst in een oven op 175°, gedurende 10 à 15 minuutjes.

Rol en wrijf ze daarna goed met een schone keukenhanddoek om de velletjes los te maken.


Daarna ga je de hazelnoten blenden in een keukenmachine. Stop hier niet te snel mee! Je zal zien dat de massa eerst droog en stroef lijkt, maar na een paar minuten blenden komen de oliën vrij en wordt het echt een notenboter. Lekker vettig :-)


Smelt de kokosolie au bain marie, eventueel samen met de honing om ze zachter te maken.

Voeg dit nu, samen met de andere ingrediënten, toe aan de gemalen hazelnoten en blend het geheel nog even goed.


Giet in een pot, et voilà: klaar! Verwacht niet dat je hier lang mee toekomt, het is gewoon veel te lekker! Varieer en experimenteer met de verschillende verhoudingen tot je de perfecte chocopasta te pakken hebt. Geniet! De herfst zal nog nooit zo lekker gesmaakt hebben ;-)131 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page