top of page
  • Foto van schrijverLies

Mei Plasticvrij: maak zelf natuurlijke deo!

Bijgewerkt op: 12 okt. 2023

Natuurlijk leven. Ik vond dat vroeger erg duur en moeilijk klinken. Dingen zelf maken, dat leek me wel leuk, maar daar had je dan vast en zeker allerlei dure, obscure ingrediënten met moeilijke namen voor nodig.

Wel, niet dus.

Getuige dit receptje voor een makkelijke, verzorgende, natuurlijke en afvalvrije deodorant!Wat heb je nodig?


- 1 eetlepel kokosolie

- 1 eetlepel maïzena (maïszetmeel)

- 1 eetlepel natriumbicarbonaat (baking soda)

- Enkele druppels vitamine E-olie

- 10 druppels etherische olie naar keuze.


En dan?


In plaats van de kokosolie au bain marie te smelten, zoals je meestal leest, heb ik ondervonden dat het beter is ze op kamertemperatuur te laten komen. Ze is dan niet meer keihard, maar ook niet vloeibaar.


Het wordt een soort van pasta waar je dan makkelijk het natriumbicarbonaat en maïzena aan toe kan voegen. Het voordeel van deze methode is dat het natriumbicarbonaat niet naar de bodem zakt, wat het wel durft te doen als je de olie volledig vloeibaar laat worden. Goed roeren, zodat de poeders goed verdeeld worden over het smeersel.


Vervolgens voeg je de vitamine E-olie toe. Deze bevordert de houdbaarheid van je deo en is ook gewoon fantastisch voor je huis. Maar vooral: ze zorgt ervoor dat het eindresultaat smeerbaarder blijft. Vroeger deed ik het zonder, maar dan durfde de deo wel eens steenhard worden. Met enkele druppeltjes van deze olie blijft het geheel zachter en makkelijker aan te brengen!


Als laatste voeg je de etherische olie naar keuze toe. Ikzelf heb gekozen voor een combinatie van tea tree-olie en sinaasappel. Iedere keer opnieuw experimenteer ik met een andere combinatie van oliën. Mijn favoriet om er zeker in te gebruiken? Citroenlitsea. Hmmmm, deze frisse, citrusachtige geur zal ik nooit beu worden! Bovendien heeft deze olie een kalmerende, ontstekingsremmende en schimmelwerende werking. Ideaal dus voor in een deodorant.


Lepel het geheel in een glazen potje (of eventueel in een lege deo-stick). -Klaar!

Je kan nu met je vingers of een spateltje de deo onder je oksels wrijven.


Wat doet dat?

Kokosolie is heel erg verzorgend voor de huid. Baking soda absorbeert geurtjes en maïzena is vochtabsorberend. De etherische olie voegt natuurlijk een geurtje toe, maar elke olie heeft ook nog haar specifieke werking op de huid. Zo is lavendel bijvoorbeeld erg verzachtend en ontspannend, is tea tree sterk reinigend, tijm antibacterieel, etc... Experimenteer tot jij je eigen, hoogst persoonlijke geur hebt gevonden!


Uitgeprobeerd? Laat me gerust weten wat je ervan vindt!

83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page