top of page
  • Foto van schrijverLies

Overleven in lockdown: de Wilde Lockdownchallenge

Inmiddels hebben we te horen gekregen hoe het exitplan van de overheid eruit ziet. Langzaamaan krijgen we weer perspectief op een leven buiten ons kot. Toch gaat het allemaal nog een tijdje duren en blijft de situatie voor de meesten onder ons nog een poosje uitzonderlijk. Nog steeds is de boodschap: blijf zo veel mogelijk binnen en vermijd contact met anderen!


Welke impact die beperkingen hebben verschilt natuurlijk voor elk van ons. Maar voor iedereen geldt: zorg is belangrijk. Zorg voor je psychische gezondheid, zorg voor je lichamelijke gezondheid, zorg voor jezelf, de mensen om je heen en zeker ook voor hen die we nu niet (kunnen) zien. Daarom lanceerde The Wild Life een challenge: vijf kleine uitdagingen gedurende vijf dagen die iets goeds voor je doen. Challenge gemist? Geen probleem, hier zijn de uitdagingen nog een keer!


Dag 1 - creëer iets.


Wist je dat creatief bezig zijn, iets creëren dus, goed voor je is? Het verlaagt stress, verbetert je humeur en houdt je hersenen in vorm!

Vandaag nodig ik je uit om een 'kunstwerk' te maken. Geen zorgen, het hoeft niet 'goed' te zijn, het gaat om het plezier van het creëren. Laat je verwachtingen en regeltjes los en ga eens wild! Blijkt het resultaat toch de moeite van het delen waard? Plaats het ergens waar buren en voorbijgangers het kunnen zien en fleur hun quarantaine op!


1) Kies je canvas, de drager van je werk. Je voortuin? Je gevel? Een raam, een laken, een oud kledingstuk, een tas of een meubelstuk waarop je bent uitgekeken? 2) Kies je materiaal, waarmee ga je werken? Dat kan verf zijn of krijt(stift) of papier, maar denk ook eens aan bloemen en planten, etenswaren, stofjes,... 3) Doe je ding! Maak jij een stilleven van blauwe voorwerpen? Klets je wat kleuren tegen een blad? Organiseer je een fototentoonstelling achter je ramen? Maak je van je gevel een gedicht? Of muziekinstrumenten van je meubels? Alles kan. 4) Geniet ervan. Als jij ervan gaat glimlachen is dat al goed genoeg!
Dag 2 - Speel (liefst in de natuur)!


'Spelen' associëren we haast automatisch met kinderen. Jammer, want spelen heeft - ook voor volwassenen - ontzettend veel voordelen, niet in het minst dat je er blij en gelukkig van wordt! Het vermindert stress, verbetert je conditie, houdt je jong, is goed voor je sociale contacten, en je leert ervan bij. Een serieuze zaak dus ;-)


Doe je het ook nog eens in het groen, dan heb je daarbij ook nog eens alle voordelen die ik hier al opgesomd had.


Dus, aan alle kinderen én volwassenen: leg uw schermpjes weg en maak die handen eens lekker vuil!

Inspiratie nodig? Kies er eentje (of 17, of 50) uit de lijst '50 dingen die je moet doen voor je 12' van Natuurpunt. Geen zorgen, er staat 12, maar ik heb het gecheckt en het mag ook nog steeds als je 52 bent.

Of; laat een kind de leiding nemen - zij zijn ware experts.Dag 3 - Stuur een boodschap van positiviteit


Iets doen voor een ander, daar word je zelf ook gelukkig van. En in deze periode kan iedereen wel wat extra positiviteit gebruiken. Stuur daarom eens een leuke boodschap naar al wie ervoor open staat!

Neem een krijtje mee op je quarantaine-wandeling en laat boodschappen achter op het

voetpad. Heb je vrienden of familie in de buurt? Schrijf een boodschap voor hun deur (of raam). Geen bekenden op wandelafstand? Een boodschap voor een onbekende is net zo leuk! Of misschien kan je bij een dokterspraktijk een bemoedigende boodschap achterlaten voor wie er extra nood aan heeft?

Laat je creativiteit de vrije loop en tover een glimlach op de gezichten van je buren!


Dag 4 - Ga eens wildplukken


Bij The Wild Life zijn we grote fan van wildplukken. Dat kan in je eigen tuin zijn, maar ook in een park of een stukje groen in je buurt. Was je plukgoed wel grondig!


Buiten dat wildplukken leuk is, en gratis, is het ook nog eens heel gezond! Wilde planten zijn niet doorgekweekt op, bijvoorbeeld, smaak of kleur. Daardoor bevatten ze vaak veel meer voedingsstoffen dan wat je in de supermarkt vindt. Als je je eten zelf plukt weet je ook zeker dat het lokaal en seizoensgebonden ;-) Vaak zijn dit dan ook echte superfoods bomvol nutriënten! Dus, doe vandaag tijdens je wandeling eens iets anders, doe je lichaam een plezier en verzamel je eigen eten!

Verse pesto is heel makkelijk te maken en je kan het van veel wilde planten maken (vogelmuur, zevenblad, daslook, look-zonder-look,...). Ben je een beginneling in de wildpluk? Ga dan voor brandnetelpesto! Brandnetels zijn SUPERgezond. Ze bevatten onder andere ijzer, calcium, selenium, kalium, magnesium, kiezelzuur, vitamines A, B, C, D, E en K en natuurlijk ook heel veel voedingsvezels. En: bijna iedereen kan ze immers wel herkennen (twijfels? Voel er eens aan!). Trek je hand- en stoute schoenen aan en ga ervoor! Er zijn heel veel receptjes te vinden online, hier bijvoorbeeld --> https://into-the-wild.nl/nieuws/brandnetels Maar experimenteer er lekker op los en maak vooral je eigen versie. Smakelijk!

Dag 5 - Dans


Dansen is op ontelbaar veel manieren goed voor je. Het is goed voor je conditie en je spierkracht en je verbetert er ook je lenigheid, kracht en balans mee. Verder kan het ook een emotionele uitlaatklep zijn, helpt het je zelfzekerheid op te bouwen en is het ontspannend. Maar vooral: dansen is LEUK!


Met of zonder huisgenoten, buiten of binnen, even een minuutje tussendoor of een uur aan een stuk, op blote voeten of op je hoogste hakken, op een goed nummer of net op hele (héle) foute muziek - laat je gewoon gaan. Zeg even foert tegen alles en dans alsof er niemand kijkt. Dans al je frustraties eruit en vul jezelf helemaal op met positieve energie. Er zijn geen pasjes, er is geen publiek, er is gewoon jouw eigen ding. Ga ervoor.


Klaar met de challenge? Laat je vooral niet tegenhouden om verder te gaan. Doe elke dag iets waar je deugd aan beleeft en verspreid zo positieve energie om je heen. Succes en... Welcome to The Wild Life ;-)

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page