Zoeken
  • Lies

Zelfzorg in tijden van corona - deel 1

Een artikel over zelfzorg - met een praktische oefening!


Met de winter in aantocht is zorgen voor jezelf extra belangrijk. Voor veel mensen is die koude, donkere periode hoe dan ook al moeilijk. Met alle onzekerheid, angst, beperkingen, eenzaamheid en andere bijwerkingen die het coronavirus met zich meesleept wordt het er helaas niet makkelijker op. Zorg dus maar extra goed voor jezelf nu, je verdient het!


Zelfzorg, wat is dat eigenlijk?

Me-time kennen we inmiddels wel. Eens heerlijk de tijd nemen voor een warm bad, een keertje naar de sauna gaan of er even in je eentje tussenuit knijpen kan veel deugd doen en daar is dan ook helemaal niks op tegen. Maar dat is niet wat zelfzorg is!

Zelfzorg betekent dat je iedere dag opnieuw kiest voor een leven dat goed en gezond is voor jou, een leven waarbij je zowel fysiek als mentaal kan floreren. Zelfzorg betekent niet 'af en toe een momentje nemen' maar consequent voor jezelf kiezen. En nee, dat is niet egoïstisch. Weet je wel hoe je in het vliegtuig eerst je eigen zuurstofmasker moet opzetten? Zo is het met zorgen ook. Iedereen in je omgeving vaart er wel bij als jij je goed voelt.


Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Velen van ons zijn geconditioneerd om onszelf weg te cijferen. Om te doen wat 'moet'. Om anderen eerst tevreden te houden. Maar zelfzorg kan beginnen met kleine acties. Doe bijvoorbeeld al eens de volgende oefening.Oefening

Stel je voor dat je een telefoon bent. Alles wat je doet op een dag vraagt energie van je, en zo loopt je batterij leeg. Pas als je op 20% zit krijg je waarschuwingssignalen. Dat is al erg laat, liefst