top of page
Foto van schrijverLies

Overleven in lockdown: Haal de natuur naar binnen!


Hoera voor plantjes!


Hoeveel dagen duurt ze inmiddels al, de quarantaine? Dagen dat de meesten onder ons binnen moeten blijven, dagen dat de ontluikende lente aan ons voorbij lijkt te gaan. Natuurlijk - gelukkig! - mogen we de natuur nog in, maar niet iedereen heeft nu eenmaal de luxe een natuurgebied of een bos om de hoek te hebben. Niet getreurd, haal de natuur gewoon in huis!


Hoera voor groen! Groen is goed voor ons en als je de kans hebt, ga dan vooral wandelen. Maar ook meer groen leven binnen in huis halen kan nooit kwaad. Ja maar, hoor ik je denken, hoe dan?! De tuincentra zijn immers gesloten en je hebt geen zaadjes in huis! Nee? Echt niet? Ik durf erom te wedden dat jij wel degelijk zaadjes in huis hebt. En andere zaken waar plantjes uit kunnen groeien. Ik kan niet beloven dat er ooit daadwerkelijk iets eetbaars uit komt, maar het staat leuk in huis en het zijn zo'n leuke projectjes (voor jezelf en/of verveelde huisgenoten!).



Van avocado tot paprika


Laat ik maar beginnen met mijn meest succesvolle creatie ooit (en maak je vooral geen illusies - voor iedere gelukte poging zijn er minstens een paar mislukkingen - wat niks afdoet aan het plezier van het blijven proberen!). Dit is mijn avocadoplant. #trots #ilovepolkadots

Twee en een half jaar oud inmiddels, and still going strong. Waarschijnlijk heb je het al eens ergens gelezen of misschien al zelf geprobeerd, want een avocadoplantje kweken is eigenlijk niet moeilijk (het in leven houden daarentegen lijkt wat minder voor de hand liggend).

Neem een pit, steek er enkele tandenstokers in en laat de bolle kant rusten in water. Wachten, nog meer wachten, en na enkele weken is daar dan eindelijk de eerste aanzet voor een wortel. Hoera!

Maar vooraleer dit een post wordt over avocado's kweken, toch nog een paar andere voorbeeldjes geven. Deze bijvoorbeeld, mijn tomatenbaby's.

Toegegeven, deze heb ik gekweekt uit zaadjes, maar net zo goed stop je een schijfje tomaat onder een laagje aarde en kijk wat er gebeurt... it's magic!


Nog meer zaadjes?

Wat dacht je van paprika's, die zitten er vol van! Je kan ze laten voorkiemen op een vochtig keukenpapiertje, of meteen in wat aarde stoppen. Zelf vul ik eierdoosjes met aarde en doe hier de zaadjes in. Die zet ik op een lichte plek en ik hou ze goed vochtig. Overigens praat ik ook dagelijks met mijn plantjes, maar naar het schijnt is dat optioneel. Een paar dagen tot weken wachten en dan, opeens, zie je een minuscuul, groenwit boogje de aarde omhoog duwen. Halleluja! En als je geluk hebt (en/of groene vingers natuurlijk) heb je een paar maanden later een schoonheid als deze.

Denk ook aan citrusvruchten: in mandarijnen, appelsienen, citroenen en zo meer zitten bijna altijd zaden die je kan laten ontkiemen.


Appels, peren, aardbeien, kiwi's, pepers, pompoenen? Ga ervoor. Niet alles zal lukken, maar gaandeweg ontdek je zelf wat werkt en wat niet. Je verliest er niks mee, en met wat geluk heb je binnen no time je eigen urban jungle!


Door de band genomen geldt dat je betere resultaten zal boeken met zaden uit bio-groenten of -fruit. Maar laat je dat vooral niet tegenhouden om het te proberen met gelijk welke pitjes je ook maar in huis hebt.



Restje plant = nieuwe plant


Soms kan je zelfs een nieuw plantje creëren zonder pitjes of zaadjes. Ook hier is het devies: experimenteer erop los!

Gooi bijvoorbeeld het topje van je wortel niet weg, maar leg hem in een bodempje water. Je zal zien dat er in no time groen aan ontspruit. Een nieuwe wortel zal je er niet aan overhouden, een leuk plantje wel.

Of deze: een 'gerecycleerde' prei! Aan de onderkant van een prei liet ik enkele centimeters zitten. Als je deze in water zet, zie je dat de steel gewoon verder groeit. Na verloop van tijd heb ik de prei buiten in de grond gestopt, waarna er na enkele maanden tot mijn grote vreugde en verbazing zowaar een bloem op groeide! Een bloem die niet alleen fenomenaal spectaculair is (en populair bij bijtjes!) maar ook nog eens een hele lading preizaadjes geeft. Ik was helaas te laat met het oogsten van de zaadjes, maar het volgende preirestje staat alweer mooi te groeien in de moestuin.



Sinds dat met een prei gelukt is, steek ik alles wat ook maar de minste aanzet tot wortels vertoont in wat water om te zien wat er gebeurt: sla, selderij,... Momenteel staat er een restje witloof heel langzaam maar zeker een minuscuul groen blaadje te ontwikkelen op de vensterbank.

Een teentje knoflook laat je met een bodempje water snel opschieten en kan je vervolgens in de aarde laten uitgroeien tot een nieuwe bol look. Of je gebruikt het groen van het plantje zelf als smaakmaker in bijvoorbeeld salades!

En wat dacht je van deze paksoi?


Last but not least, een plantje dat waanzinnig populair is. Om zijn vele gezondheidsvoordelen, maar ook om zijn specifieke smaak. Als thee, als specerij in oosterse gerechten, gekonfijt of verwerkt tot heerlijke frisdrank. Ik heb het natuurlijk over gember. Van de gember consumeren wij de wortelstok. En... je raadt het al: van die wortelstok kan je je eigen gemberplantje maken. Ik zal eerlijk zijn: gember is niet de makkelijkste plant. Je hebt er oeverloos veel geduld voor nodig. Of, daar zijn ze weer, groene vingers misschien? Ik heb eindelijk, na vele weken geduld, trouw iedere dag water geven en vele liefdevolle aanmoedigingen, een veelbelovend resultaat. Spannend om te zien hoe dat verder zal gaan...


Lieve mensen, het is lente, de tijd bij uitstek om dingen te planten en nieuw leven te zien ontstaan. Zeker nu we zelf zo weinig naar buiten kunnen is het een geweldig moment om de natuur naar binnen te halen! Je keukenafval wordt zo een onverwachte bron van schoonheid.


Wat ga jij planten? Je mag het mij altijd laten weten!














69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page