top of page
  • Foto van schrijverLies

Zelfvertrouwen: wees een boom

Zelfvertrouwen (en met name het ontbreken ervan) is iets ontzettend menselijks. In de natuur lijkt alles vanzelfsprekend, dieren en planten stellen zichzelf niet in vraag en vergelijken zichzelf niet met anderen. Bomen zijn er zo'n mooi voorbeeld van.

Bomen bestaan in alle maten en vormen. Groot en klein. Naald of loof. Met of zonder vruchten. De ene boom staat alleen op de top van een heuvel, de andere tussen duizenden soortgenoten in het bos. De ene boom staat graag met zijn voetjes in het water, de andere houdt meer van droge grond. Sommige bomen zijn scheefgegroeid, hebben afgebroken takken of namen in hun stam gekerfd. Er zijn rechte stammen en stammen die alle kanten op kronkelen.


Ondanks al die verschillen is er niemand die de waarde van bomen in vraag stelt. Als jij in het bos gaat wandelen, zit je waarschijnlijk ook niet alle bomen met elkaar te vergelijken en vind je de ene niet waardevoller of belangrijker dan de andere, of wel? Voor het bos en de natuur is iedere boom van waarde. Zelfs 'dood' hout biedt een leefwereld voor talloze kleine kriebelbeestjes en biedt voedingsstoffen voor nieuw leven. Of een boom nu een thuis is voor vogeltjes, een speelplaats voor eekhoorntjes, of gewoon schaduw biedt aan de plantjes die op de bodem groeien, iedere boom mag er zijn. Gewoon, zoals hij is.


Je verwacht niet van een berk dat hij een eik wordt, niet van een spar dat hij kaal wordt in de winter. Waarom verwachten we dan zo vaak van onszelf dat wij iets proberen worden dat we niet werkelijk zijn? Waarom spiegelen we ons voortdurend aan de ander terwijl we eigenlijk, met al onze imperfecties, net bijdragen aan de diversiteit van dat geweldige bos?


Neem dus een voorbeeld aan de natuur! Accepteer dat je bent wie je bent. Het kan best zijn dat er bij jou een tak is afgebroken, maar dat maakt deel uit van jouw specifieke identiteit. Ben je even je blaadjes kwijt? Neem tijd om te rusten, er komen er wel weer nieuwe.Wil je graag groot zijn? Accepteer dat groei traag gaat, tijd neemt. Al die 'imperfecties' maken je niet minder mooi of waardevol op als boo - euhmmm... mens.


Bloei. Je bent mooi zoals je bent.

115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page